Många utländska studenter kommer hit – och så MOOC

17 Dec

Högskoleverket har i samarbete med SCB just presenterat statistik över det internationella studentutbytet för läsåret 2011/12.

Vi noterar att antalet svenska studenter som läser utomlands har ökat med 12 % till 27700. Men trots de nyligen införda studieavgifterna är antalet utländska studenter i Sverige ännu flera, 38100. Därav kan man dra slutsatsen att en del larmrapporter om det minskande intresset för att förlägga studier till Sverige är något överdrivet. För om inte svenska studenter åker ut i världen, varför ska då andra länders studenter med självklarhet komma hit?

Sedan har vi fenomenet med Massive Open Online courses – MOOC. Det började i USA och har också fått starkast fäste där. Här handlar det om avgiftsfria kurser, tillgängliga på nätet för ett obegränsat antal studenter över hela världen. Vissa kurser har 10000-tals studerande och det är främst de mest prestigefyllda universiteten som står bakom – se här till exempel, och här. Oftast ges inga högskolepoäng eller examina, men försök med en sådan inriktning har också kommit igång.

Frågan är varför fenomenet har blommat upp och vad det långsiktigt kan få för konsekvenser. Det kan tyckas märkligt att det är de främsta universiteten, som inte har några rekryteringsproblem, som går i bräschen. Troligen tänker man långsiktigt och får förstås mycket godwill. Dessutom menar en del lärare att det är ett bra sätt att kvalitetssäkra kurserna. Allt ligger i öppen dager för alla, den breda allmänheten och konkurrenter vid andra lärosäten.

Kommer MOOC att begränsa intresset för studentutbyte? Troligen inte då utlandsstudier ger så mycket mer för individen än själva kursinnehållet. Snarare kan jag tänka mig att de svenska lärosäten som satsar på distansstudier kan komma att möta en ökande konkurrens från MOOC.

Tillgägg: Nu upptäcker jag att en grupp brittiska universitet tänker utmana USA med en egen MOOC-satsning. Läs här.

Annonser

2 svar to “Många utländska studenter kommer hit – och så MOOC”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Många utländska studenter kommer hit – och så MOOC […]

  2. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Många utländska studenter kommer hit – och så MOOC […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: