Om forskningen – en uppföljning

14 Dec

Här kommer en uppföljning av mitt inlägg från i måndags – ”forskning i toppklass”.

Den så kallade excellensutredningen från Vetenskapsakademin har dragit igång en nyttig debatt om tillståndet i svensk forskning. En av författarna till utredningen, Gunnar Öquist, har nyligen publicerat en artikel med den utmanande rubriken ”Bryt upp universitetssystemet”.  Och den fackliga organisationen Naturvetarna har kommit med en slutreplik till DN som lyfter fram behovet av excellent ledarskap.

Som jag läser excellensutredningen har den tre huvudsakliga budskap.

  • Vi har tillräckligt med resurser för svensk forskning, men aktörerna är för många, organisationen för fragmenterad och målen för yviga och motstridiga.
  • Forskningsfinansieringen är för kortsiktig och ryckig. Fokus har i för hög grad legat på spektakulära program och strategiska satsningar i stället för på individer och nytänkande grupper. Basfinansieringen till universiteten är för liten.  De externa finansiärerna, som är många och resursstarka, styr lärosätena utan nämnvärd inbördes koordinering.
  • Det finns ett klart samband mellan å ena sidan styrning och tydligt ledarskap och å andra sidan vetenskaplig framgång. Där brister det i Sverige jämfört med referensländerna. Den akademiska ledningen på alla nivåer anses vara för administrativt intiktad. Vetenskaplig legitimitet är avgörande för framgångsrika rektorer och dekaner, sägs i rapporten.

Det är alltså ord och inga visor.

Därtill understryker man vikten av ett starkt fokus på rekrytering och en fungerande karriärmodell för yngre forskare. I en tidigare bloggpost har jag kommenterat frågan och kan inte se annat än att vi själva lokalt kan och bör komma till rätta med detta. Den svenska befordringsreformen får sig också en släng, åtminstone som den tillämpas inom många lärosäten. Och här håller jag med då man enligt min mening tenderar att förväxla ”tenure track” med reglerad befordringsgång.

Mest utmanade i excellensutredningen är kanske att författarna vill bryta upp den svenska modellen för högre utbildning och forskning. Här i landet har – något förenklat – all eftergymnasial utbildning och därtill forskningen hamnat under samma hatt och styrformer. Det leder till försök att hålla samman ett konglomerat av olika aktiviteter som inte har så mycket gemensamt, sägs det i rapporten. Författarna vill i stället differentiera verksamheten och bland annat låta några lärosäten omvandlas till forskningsuniversitet med Russel Group i Storbritannien som förebild. Hur resten av sektorn ska utvecklas nämns inte i rapporten.

Sammantaget tycker jag att det finns mycket bra och intressant i Excellensutredningen. Den är inget hafsverk utan ett gediget arbete. Metodiken att spegla Sverige i några andra jämförbara europeiska länder är konstruktiv och ger många tankeställare.

I vissa slutsatser och förslag till åtgärder går man dock för långt. Jag tror exempelvis inte att vi medvetet ska hierarkiskt skikta den högre utbildningen på det sätt som föreslås, även om högskolesektorn skulle må bra av att konsolideras och att Yrkeshögskolan får utvecklas och byggas ut. Vidare tror jag att man bör skynda långsamt i att stärka den akademiska ledningen vid våra lärosäten. I rapporten hänvisas bland annat till Danmark, men det är ju inte överallt där som den nya ledningsstilen har gått hem.

Bäst av allt är dock att dessa svåra och utmanade frågor kan debatteras och att olika åsikter få brytas mot varandra. Det leder alltid framåt – och det var inte bättre förr!

Annonser

Ett svar to “Om forskningen – en uppföljning”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Om forskningen – en uppföljning […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: