Fler utomeuropeiska studenter, men hur?

8 Nov

Dagens debattartikel hämtas från DN där de tre universitetsrektorerna i Stockholm oroar sig för det strypta inflödet av utomeuropeiska studenter. Rektor Kåre Bremer har dessutom kommenterat artikeln på sin blogg.

Det är lätt att hålla med om de förslag till åtgärder som lanseras och de har säkert ett starkt stöd från många håll. Samtidigt noterar jag att de tidigare krav på att Sverige skulle återgå till en ordning där all utbildning för dessa studenter ska erbjudas avgiftsfritt har klingat av och tonas ned på olika sätt. Det är en klok anpassning till realiteter, tycker jag.

Rektor Anders Söderholm har kommit med ännu ett reformförslag som absolut bör tas på allvar. Det gäller vårt antagnings- och urvalssystem. Det är tungrott, otympligt och inte alls anpassat för den nya marknadssituation med internationell konkurrens som nu råder. Som Anders Söderholm påpekar ska det inte behöva ta 5 månader från det att exempelvis en indisk student visar intresse för ett svenskt lärosäte till dess personen i fråga får besked om antagning. Särskilt inte som andra länder i princip kan anta studenter på stående fot vid rekryteringsmässor och i liknande sammanhang.

Utan att helt göra våld på den svenska samordnade antagningen – helt anpassad för inhemska studenter – skulle man kunna pröva en försöksverksamhet. Låt alla lärosäten fritt få disponera, säg blygsamma 5 %, av det totala antalet helårsstudenter för utomeuropeiska studenter och inom dessa ramar tillämpa en friare antagning. Efter tre år kan modellen utvärderas och regeringen sedan välja väg.

Andra åtgärder kostar pengar, vilket bromsar förändringar, men försöksverksamhet med en fri antagningskvot behöver inte alls belasta statsbudgeten. Jag tror inte heller att begränsad försöksverksamhet kräver riksdagsbeslut.

Något bör göras och det brådskar.

Annonser

2 svar to “Fler utomeuropeiska studenter, men hur?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. 6 åtgärder för fler internationella studenter « Stjärnbildning - november 8, 2012

    […] Helene Hellmark Knutsson, P-O Rehnquist, Kåre […]

  2. Bloggens 10 i topp | P-O:s reflektioner - november 21, 2012

    […] Fler utomeuropeiska studenter, men hur? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: