Förläng inte utbildningar, öka takten istället

17 Okt

Häromveckan publicerade Per Sonnerby en mycket intressant ESO-rapport om högskolestudier – lärda för livet. Författaren själv sammanfattar den med orden ”allt fler studenter med allt sämre förkunskaper verkar studera allt färre timmar under allt fler år.” Sonnerby menar att det är väl belagt att många studenter i princip går på halvfart och att man under tre år med 40 timmars studieveckor skulle få ut mera än vad man idag presterar under fyra år.

Det här temat kommer upp med jämna mellanrum, men tycks aldrig tas riktigt på allvar. Istället för att ge sig på problemet fokuserar många på symptomen och vill begränsa studenternas rätt till förvärvsarbete eller göra högskolan mer gymnasielik med flera obligatoriska lektioner. Det tror jag inte på.

I en annan nyligen publicerad rapport konstateras att den genomsnittliga examensåldern – 29,5 år – för svenska studenter är en av de högsta bland alla OECD-länder, det vill säga i hela världen. Detta tar SACO studentråd som intäkt för att underkänna studiemedelssystemet, trots att få länder kan konkurrera med så förmånliga villkor för studier som Sverige.

Idag gör socialdemokraterna ett utspel i DN om förlängd grundskola. Man vill göra det första året i förskoleklass obligatoriskt och därmed få en 10-årig obligatorisk grundskola. Förslaget har även stöd från borgerligt håll. Själv håller jag med om att den formella skolgången skulle kunna börja tidigare i Sverige. Mitt yngsta barnbarn, på annat håll i världen, började skolan vid 4 år. Frågan är dock om tidigare skolstart måste innebära att hela grundskolan förlängs, man kanske istället kan avsluta ett år tidigare i andra änden?

Med 10-årig grundskola och allt längre akademiska studier för allt fler är vi på väg mot nästan 20 år i formell utbildning för ett flertal. Och då talar vi om den utbildning som föregår inträdet i arbetslivet. Därtill kommer det livslånga lärandet och behovet av att successivt fylla på med ny kompetens senare i livet. Är detta vettigt? Och var finns analysen och fakta som grund för den förändring som pågår?

Per Sonnerby menar i sin rapport att en ökad studietakt och högre krav i högskoleutbildningen sannolikt skulle resultera i en bättre genomströmning. Det är intressant då den rådande ideologin snarare stått för en motsatt uppfattning. Som bekant hävdas ju till och från att lärarna måste sänka kraven i undervisningen för att få igenom så många godkända studenter som möjligt.

Skälen för att förlänga den obligatoriska grundskolan sägs vara att resultaten sjunker för svenska elever i internationella jämförelser och att skillnaderna mellan skolor ökar. Det är sant och angeläget att åtgärda. Men hur vet vi att man kommer till rätta med detta genom en förlängd skoltid? Jag tror att man istället bör fokusera mera på det kvalitativa innehållet i skolan, hur undervisningen bedrivs, lärarnas komptens och ställning. Kanske ska Sonnerbys synsätt också tillämpas på grundskolan. Då blir exempelvis förslag som att förbjuda läxor och ta bort betyg helt kontraproduktiva. Inte ens en 11-årig grundskola skulle hjälpa!

Överhuvudtaget är det mycket tyckande och känsloargument i skol- och högskoledebatten (också från min sida i detta inlägg). Varför inte lära av andra, studera de framgångsexempel som finns, här och i andra länder, samt grunda förändringar i resultat från internationell forskning. Jag misstänker att längre studietider i lägre takt inte är framgångsreceptet.

Annonser

Ett svar to “Förläng inte utbildningar, öka takten istället”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Förläng inte utbildningar, öka takten istället […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: