Bättre kan du Baylan!

15 Okt

Ibrahim Baylan presenterar i Göteborgsposten det socialdemokratiska budgetalternativet för den högre utbildningen. Det är mycket retorik – och det må vara tillåtet för en politiker – men ganska lite konkret. Ska man markera verklig skillnad mot alliansen bör man ta i lite mer, tycker jag.

Av artikeln framgår inte om Baylan accepterar och ställer sig bakom de satsningar den sittande regeringen gör. Jag tänker här på utbyggnaden av ingenjörs- och vårdutbildningarna, den kraftiga satsningen på humaniora och samhällsvetenskap samt kvalitetspremierna för de utvärderade utbildningar som fått högsta betyg. Det är satsningar i miljardklassen och vida mer än de 200 miljoner Baylan vill avsätta för högre kvalitet i utbildningen. En positiv tolkning av dagens utspel är ändå att socialdemokraterna bejakar alliansens satsningar och därutöver vill lägga till 200 miljoner på kvalitet. Gott så.

Socialdemokraterna vill ha 7000 nya utbildningsplatser i högskolan till nästa år. Björklund har i sin budget tillfört 4200 platser, visserligen tillfälliga under tre år men ingen minister kan ge utfästelser för längre perioder. Är det alltså bara 2800 fler utbildningsplatser Baylan vill tillföra nästa år och samtidigt gör så stor affär av?

Ibrahim Baylan passar också på att ge Björklund en känga för den kritik det svenska kvalitetsutvärderingssystemet har fått. Och det är en så kallad frispark. Alla sansade bedömare inser dock att det nya UKÄ tillsammans med sektorns företrädare lätt kommer att ha åtgärdat detta inom något år.

Avslutningsvis vill socialdemokraterna ha en parlamentarisk översyn av Sveriges högskolelandskap för att ta ”ett nationellt grepp” om utvecklingen. Bevare mig väl, säger jag. Om universitet och högskolor bejakar ett sådant nationellt grepp från politikerna sida så går det inte samtidigt att tala sig varm för större självständighet.

Annonser

3 svar to “Bättre kan du Baylan!”

  1. Kristina oktober 15, 2012 den 10:47 #

    Opoositionspartiernas budgetmotioner utgår alltid från regeringens proposition och de 7000 platserna är utöver regeringens tillfälliga om 4200 platser.

  2. P-O Rehnquist oktober 15, 2012 den 11:08 #

    OK, då tillstyrker man alltså alliansens olika satsningar och vill därtill lägga ytterligare utbildningsplatser. Det framgår inte av artikeln, men tack för ditt klargörande.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Bättre kan du Baylan! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: