Forskningsproposition utan innovation?

11 Okt

Jan Björklund lyckades idag under presskonferensen presentera propositionen utan att med ett ord nämna innovation. Det säger förstås en del om politikens inriktning eller möjligen att han vill spara något till Annie Lööf.

Men i en första kommentar vill jag uppmärksamma att de statliga forskningsanslagen kommer att ha ökat med 9 miljarder kronor under en åttaårsperiod fram till 2016. Mer kan man knappast begära.

Vidare tycker jag det är rätt att låta basanslaget för forskning växa snabbare än forskningsrådens medel och andra potter att ansöka om. Strävan att med olika medel försöka lyfta nivån på svensk forskning gillas också. Om det sedan ska kallas elitsatsning eller något annat kan spela mindre roll. Men regeringen bör premiera ambition och resultat.

Att den andel av forskningsanslaget som ska omfördelas ökar från 10 till 20 % är följaktligen bra. Lite tveksam är jag dock till att lämna de ”hårda kvalitetsmåtten” externa medel och bibliometri till förmån för peer review. Det finns andra som känner samma tvekan och kan utveckla argumenten bättre. Vi får se hur det går; Vetenskapsrådet ska utreda och komma med konkreta förslag till hur den nya modellen ska utformas.

De styrda satsningarna på forskningsinfrastruktur går främst till Lund (Max lab och ESS) och Stockholm/Uppsala (SciLifeLab). Även om satsningarna går Göteborg förbi bör man bejaka att staten bidrar till koncentration och långsiktighet där de bästa förutsättningarna sannolikt finns.

En lite spektakulär nyhet som Björklund släppte var att han gärna ser ett nytt ”Stockholm University of Arts”, vilket skulle konstitueras av de nuvarande sex självständiga konstärliga högskolorna. Personligen tror jag det vore bättre att göra en fakultet av ett sådant kluster och ge det utvecklingsmöjligheter inom ett bredare universitet – som i Göteborg!

Bortsett från de olika ekonomiska satsningarna talade Jan Björklund varmt om den ökande självständighet som lärosätena har fått. Universitet och högskolor är inte vilka myndigheter som helst, sa han. De ska utmana och ifrågasätta. Just det!

Annonser

2 svar to “Forskningsproposition utan innovation?”

  1. Mats Williams oktober 11, 2012 den 20:54 #

    Fast när nu forskningen visar att inte storlek per automatik relaterar till framgångsrik forskning som också bekräftas av några av senare tidens nobelpristagare kanske en elitsatsning på två områden i Sverige inte är helt självklar. Spännande också att forskningsministern inte nämner Innovationsstrategin som släpptes i dag, med ett ord den går ju ut på samarbete mellan forskning och företag.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bloggens 10 i topp | P-O:s reflektioner - november 21, 2012

    […] Forskningsproposition utan innovation? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: