Nyansera debatten om Akademiska hus

10 Okt

Häromåret var jag på besök vid universitetet i Oslo. När det gäller lokaler har man där ett blandsystem. Dels hyr man delar av sitt innehav ungefär som i Sverige, dels äger man vissa lokaler. De lokaler universitetet hade i sin ägo var mycket slitna. Vi fick veta att där krävdes upprustning och investeringar om flera hundra miljoner kronor. Och varifrån skulle dessa pengar tas? Jo, från utbildningen och forskningen!

Jag har aldrig förstått poängen med att svenska universitet och högskolor skulle få äga sina lokaler. Risken är uppenbar att det går som i Oslo. Vi skulle tänka kortsiktigt och snåla in på underhållet för att få loss pengar till kärnverksamheten. Men tids nog kommer notan. I annan icke kärnverksamhet – städning, IT-drift, restaurangverksamhet m.m. – vill vi gärna att externa entreprenörer ska ta över, men när det gäller lokaler tänker en del tvärtom. Jag menar att universitet och högskolor inte har kompetens för fastighetsförvaltning och inte heller bör ge sig in på det området.

Den andra frågan handlar om statens avkastningskrav på Akademiska hus och hur det uppenbarligen har skett en övertaxering. Enligt beräkningar som rektor Kåre Bremer varit drivande i att få fram har Akademiska hus håvat in ca 3,7 miljarder krononor mer än vad staten har krävt i sina direktiv. Man kan då tycka att denna överavkastning borde återförs till lärosätena.

Men så enkelt är det knappast. Det handlar om vilka totala resurser för utbildning och forskning som lärosätena ska få disponera. Antingen kan de direkta statsanslagen för utbildning och forskning höjas och hyresnivåerna ligga fast. Eller också sänks hyreskostnaderna och statsanslagen förblir oförändrade. I båda fallen blir statens kostnader för utbildning och forskning högre – det uppkommer ett underskott hos Anders Borg. Och det är en politisk, inte en budgetteknisk fråga.

Därtill måste vi hålla i minnet att Akademiska hus inte alls är representerat på vissa högskoleorter. Skulle man ändra på avkastningskraven eller återföra miljardbelopp – och därmed gynna vissa lärosäten – uppstår en snedvriden konkurrens gentemot kommunala och privata aktörer. Jag känner på mig att detta kan förorsaka problem med Konkurrensverket eller rent av EU.

Akademiska hus är professionella och kan vår verksamhet. Hyrorna är visserligen relativt höga, men det är också våra statsanslag. De går inte heller att hävda att de större kunderna hos Akademiska hus lider ekonomisk nöd.

Annonser

2 svar to “Nyansera debatten om Akademiska hus”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bloggens 10 i topp | P-O:s reflektioner - november 21, 2012

    […] Nyansera debatten om Akademiska hus […]

  2. Högskolan kostar allt mer, grundskolan allt mindre | P-O:s reflektioner - november 26, 2012

    […] till lokaler. Motsvarande andel för UH-sektorn är bara 13 %. Också ett inlägg i debatten om att äga eller hyra lokaler. Som bekant hyr vi inom högskolsektorn, främst av Akademiska hus, medan de kommunala […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: