”Högre studier tar för lång tid”

3 Okt

SACO:s studentråd har idag en debattartikel i Göteborgsposten. Där hävdas att högre studier tar för lång tid i Sverige och att examensåldern nu har stigit till 29,5 år i snitt, vilket med internationella mått är högt. Om jag läser artikeln rätt skulle botemedlet mot detta vara att höja studiemedlen och förbättra socialförsäkringssystemet för studenter – mera trygghet alltså.

Men det är inte helt enkelt att följa debattörernas argumentation. Man listar nämligen tre problem med dagens situation. Det allvarligaste tycks vara att studenterna ”väljer fel utbildning” och senare börjar om med något annat och då tar det förstås längre tid. Det andra problemet är bristande kvalitet i utbildningen, vilket uppenbarligen är detsamma som för få lärarledda timmar i undervisningen. Slutligen uppges ett problem vara trygghetssystemet och då primärt att studenter inte har råd att vara sjukskrivna, vilket skulle göra att de inte vågar investera i utbildning.

Hur de två första problemen ska åtgärdas – felval av utbildning och kvalitetsbrister – ges inget svar på i artikeln. Den lösning som lanseras tycks helt fokusera på högre studiemedel och bättre socialförsäkringssystem.

Sverige har troligen ett av världens mest generösa studiestöd för studenter. Jag har inget emot att göra det än bättre, men det låter som en kostsam reform. SACO brukar annars argumentera för att det måste löna sig bättre att investera i högre utbildning. Man anser att lönenivån och inte minst lönespridningen i många akademikeryrken är alldeles för dålig. Det är förstås lättare att göra uppoffringar i unga år om man vet att man får igen det senare i yrkeslivet. Jag tror att det är en bättre argumentationslinje än att arbeta för något som närmast liknar studielön för alla. Lite rått uttryckt får det inte bli så ekonomiskt fördelaktigt att registrera sig för högre studier så att det uppfattas som ett alternativ till a-kassa eller andra arbetsmarknadsåtgärder.

Vad gäller de andra problemen som berörs i artikeln är det minst lika viktigt med debatt. Själv har jag svårt att se ett direkt samband mellan mera lärarledd undervisning och högre kvalitet. I vissa utbildningar – exempelvis ingenjörs- och lärarutbildning – kan man nog hävda motsatsen. Det är så mycket undervisning att det inte ges tid för studier – åtminstone har det varit så. Här krävs en fördjupad analys och bättre argument.

Att studenter väljer fel utbildning är lite svårare att åtgärda. Utan att göra sig lustig går det nog att hävda att vissa felval är nödvändiga för att man till sist ska hamna rätt. Hur många i min generation är ursprungligen utbildade för de uppgifter de har idag? Många så kallade framgångsrika människor har verkligen gått sick-sack genom studier och yrkesliv. Det behöver inte vara ett problem.

Annonser

Ett svar to “”Högre studier tar för lång tid””

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] ”Högre studier tar för lång tid” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: