Bättre än så här blir det inte!

12 Sep

Igår presenterades de viktigaste inslagen i höstens forskningsproposition. Med regeringens egna ord är det ett historiskt stort resurstillskott till svensk forskning. Och det ska adderas till utfallet i den förra forskningspropositionen från 2008. För den som tvivlar på regeringens ”propaganda” är det lätt att jämföra med vad som tillfördes forskningen under de två regeringsperioderna innan (Östros och Pagrotsky) – det var inte mycket att skryta med.

Bäst gillar jag att basanslaget för forskning direkt till lärosätena växer med upp till 900 mkr under perioden. Det är just vad sektorns företrädare haft högst upp på sin önskelista. Av denna höjning ska säkerställas att drygt 20 % går till humaniora/samhällsvetenskap – också utmärkt! Förstärkningen av basanslaget ska med etablerade metoder kvalitetssäkras – så gott det går. Att det är svårt att mäta forskningskvalitet bör inte leda till att man avstår från att försöka, menar jag.

Den så kallade elitsatsningen är mera omstridd, men det kan knappast vara fel med stimulansmedel för yngre lovande forskare och som stöd för internationell rekrytering? Det är väl belagt i olika utvärderingar att det är här Sverige behöver satsa.

Ska något ytterligare nämnas kan man notera att alla universitet som inte redan har nu kommer att få egna innovationskontor. Bra.

Rektorerna Eva Åkesson och Kåre Bremer har mera utförligt kommenterat forskningspropositionen.

Vid sidan av informationen om kommande forskningssatsningar har det också klarnat att regeringen återtar en del av den neddragning inom grundutbildningen som tidigare aviserats. 4200 utbildningsplatser har nämnts.

Kommentarerna från lärosätena till regeringens olika utspel är genomgående positiva även om vissa vill lägga in brasklappar och reservationer. Mest tvekan kommer från högskolorna som anar att forskningssatsningar till största del kommer att gå dem förbi. Själv tycker jag att när det nu har frigjorts så stora resurser för forskning så kan en del öronmärkas till högskolorna. Relativt små tillskott ger oftast stor utväxling. Dessutom ska förstås högskolorna vara med och konkurrera om resten också. Flera har visat sig göra det med imponerande framgång.

Låt oss till sist komma ihåg att det inte finns någon offentlig verksamhet som det under lång tid har satsats så mycket på som högre utbildning och forskning. Behoven inom ungdomsskolan och äldreomsorgen är ju knappast mindre.

Annonser

2 svar to “Bättre än så här blir det inte!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Forskning i toppklass | P-O:s reflektioner - december 10, 2012

    […] får regeringen lite välförtjänt beröm för sin senaste forskningsproposition som i flera avseenden måste ses som steg i rätt […]

  2. Få är nöjda och banden till staten stärks | P-O:s reflektioner - september 19, 2013

    […] tror jag att ”den bästa tid är nu” (förra årets kommentar här). För att hitta någon motsvarighet till de miljardsatsningar som gjorts på universitet och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: