Nu gäller det forskningen

30 Aug

I samtal med en forskare vid ett svenskt lärosäte härom året uppdagades en för mig skrämmande interiör. Hon sa att vid min institution törs man knappt söka externa forsningsbidrag, det uppfattas av flera kollegor som illojalt. Kollegorna menar att de som får externa medel bidrar till att skapa ett A- och B-lag bland lärarna på institutionen och dessutom drar de sig undan andra plikter och uppgifter, berättade hon.

Förhoppningsvis är det här inget vanligt fenomen i svenska akademiska miljöer, men det kan möjligen tjäna som en bakgrund till Jan Björklunds debattartikel i DN i dag. Något tillspetsat talar han om en jantelag som tidigare varit vägledande i svensk forskningspolitik. Nu påpekar rektor Kåre Bremer i sin blogg att var det utbildningsminister Thomas Östros som började med så kallade elitsatsningar så man ska kanske inte bara skylla på tidigare regeringar.

Det som oroar mig mer än den nationella forskningspolitiken är den lokala! Jag har genom åren i olika sammanhang stött på en ovilja att tala om prestationer och resultat när det gäller forskning. Mera vägledande principer tycks vara rättvisa och konfliktundvikande. I resonemang om prioriteringar inom ett lärosäte kommer ofta frågan upp om man ska satsa resurser på de som bevisligen är dugliga och står sig i konkurrensen eller om extra stöd ska ges till de som inte presterat för att de ska kunna bli bättre. När man i detta val allt för ofta hamnar i det senare alternativet tycker jag att man är fel ute. Att alla lärare bör ha rätt att följa forskningen inom sitt ämne och kompetensutvecklas är en sak, men forskning av hög klass kräver prioritering och ett urval av forskare. Sedan kan man kalla det elitsatsning eller något annat, men det är de som visar resultat som ska premieras – inte tvärtom!

Det Jan Björklund presenterar i Dagens Nyheter är bara delar av kommande forsknings- och innovationsproposition. Han nämner inget om näringslivet och den mer behovsstyrda forskningen som säkert får en rejäl bit av kakan. Inte heller framgår tydligt om lärosätenas basanslag för forskning permanent kommer att förstärkas. När det nu finns resurser att satsa tycker jag också att högskolorna skulle ges något bättre förutsättningar för forskning. Dessa bör förstås också kvalitetssäkras, men där kan relativt små tillskott ge stor utväxling. Slutligen ska den innovationspolitiska delen bli intressant att ta del av. Där kan mycket göras utan att det kostar en enda krona!

Ett annat känsligt inslag i kommande proposition är de tänkta satsningarna på Science Life Lab i Stockholm och Max Lab samt ESS i Lund. Här kommer säkert betydande resurser att bindas upp långsiktigt, vilket inte alla är så glada över. Vi får se vad det blir.

Jan Björklund nämner fyra typer av satsningar i sin artikel. Alla är viktiga, men ska man lyfta fram ett så fastnar jag för ”minskad byråkrati för forskare”. Det handlar om en långsiktig satsning på etablerade forskare som i upp till 10 år ska kunna ägna sig åt riskfyllda projekt utan ständigt förnyade ansökningar och prövningar. Sedan gäller det förstås att inte de andra tre satsningarna som presenteras leder till en ökad byråkrati. Risken finns, för hur ska exempelvis Vetenskapsrådet få fram och välja ut yngre elitforskare? Ansökningar, lokala och nationella prioriteringar, granskningar, paneler, bibliometri… ja, man kan se en omfattande administrativ apparat framför sig.

Därtill inser man snabbt att det Björklund presenterar inte är en ny satsning om 3 miljarder årligen. Han har summerat flera långsiktiga insatser till en klumpsumma. Vi får se vad det blir när propositionen kommer.

Sammantaget tycker jag ändå att Jan Björklund är på rätt spår. Om inte annat så är det imponerande hur många nya miljarder till forskning som han har fått loss under sin ministerperiod.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: