Om avgifter för utbildning

28 Aug

Vad tycker ni om att hårt pressade föräldrar ska behöva betala avgifter för att ha sina barn i förskolan? Som vi vet handlar det inte längre om barnpassning då förskolan nu har en egen läroplan och höga pedagogiska ambitioner.

”Förskolans uppgift är bland annat att lägga grunden för barns livslånga lärande”, meddelar Skolverket på sin webbplats.

Om man ser en individs formella skolning som en utbildningstrappa så är första steget förskolan, sedan grund- och gymnasieskola och slutligen högre akademisk utbildning.  För två barn i förskolan betalar man i genomsnitt en avgift på 2-3000 kr/månad, de överliggande utbildningsnivåerna är ”gratis”.

Detta som inledning till diskussionen om studieavgifter i högskolan för studenter som kommer från länder utanför EES-området. Det började med den utredning utbildningsminister Leif Pagrotsky tillsatte i december 2004. Där sägs i direktiven bl.a.

En särskild utredare skall föreslå en ordning som innebär att statliga universitet och högskolor skall ta ut avgifter av studenter från länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) för grundläggande högskoleutbildning.

För s-regeringen var det alltså inte frågan om att utreda om avgifter var lämpligt eller inte, utan hur de skulle införas. Utredaren Erland Ringborg fick också i uppdrag att överväga om man på motsvarande sätt kunde avgiftsbelägga forskarutbildningen. Det senare avstod han dock från att föreslå.

Jag har svårt att bli upprörd över dessa studieavgifter om man ser det hela i ett större sammanhang. Visst vore det bra om många fler goda ting vore ”gratis”. Men problemet som många undviker är att det måste göras val och prioriteringar. Det är vi inte så vana vid inom högskolesektorn där det genom åren mest har handlat om nya satsningar och ständig tillväxt. Detsamma gäller som bekant inte för övrig offentlig verksamhet.  Fri tandvård för fattiga pensionärer eller fri högre utbildning för icke-europeiska studenter? Det är samma skattepengar som ska fördelas.

Också inom högskolesektorn får ibland göras ett och annat val. Nu satsar regeringen på att förstärka prislappen inom humaniora/samhällsvetenskap liksom att bygga ut ingenjörs-, läkar- och tandläkarutbildningarna. Det hade troligen inte varit möjligt utan besparingar på andra områden.

Motståndarna till studieavgifter hänvisar ofta till att samma debatt förs i andra länder. Det man då missar är att det där nästan uteslutande handlar om avgifter för inhemska studenter. Jag tror att det snart bara är Norge som inte tar ut studieavgifter för tredjelandsstudenter. Det är samtidigt högst osannolikt att någon svensk regeringen skulle ge sig på att avgiftsbelägga all högre utbildning. Faktum är att den enda obligatoriska avgift för att studera som funnits i Sverige nu är borttagen – avgiften som kårobligatoriet medförde.

Den ökade internationella rörligheten för studenter och lärare som vi nu noterar kommer sannolikt att leda till en större harmonisering av nationella skillnader. Att svenska studenter ska resa ut och betala avgifter för sina studier, medan dessa länders studenter inte gör det när de kommer hit är i längden utmanande. Än så länge går det, men om volymerna ökar och/eller den svenska ekonomin försämras så blir det inte hållbart.

Slutligen anför Jan Björklund ofta argumentet för studieavgifter att Sverige ska konkurrera med kvalitet, inte med prisdumpning. Det är väl att spetsa till det hela och provocera något. Men jag kan ändå tycka att han till en del har rätt. På besök vid Århus universitet förra året lärde jag mig att man där har satsat framgångsrikt på att rekrytera studenter från Östeuropa som inte betalar avgifter och dessutom har lockat till sig drygt 300 betalande studenter från utanför EES. Det är knappast Århus som internationell metropol som attraherat dessa 300 betalstudenter!

Jag tror faktiskt att de nu införda studieavgifterna till en del kan hjälpa till att utmana gammalt tänkande och vitalisera vårt utbildningsutbud. Nu var det sagt.

Annonser

4 svar to “Om avgifter för utbildning”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bloggens 10 i topp | P-O:s reflektioner - november 21, 2012

  […] Om avgifter för utbildning […]

 2. Inga studieavgifter i Sverige numera | P-O:s reflektioner - januari 18, 2013

  […] har skrivit om studieavgifter tidigare. Man måste sätta in dessa i ett större sammanhang, menar jag. Visst vore det bra om allt […]

 3. Vissa aktualiteter i påskveckan | P-O:s reflektioner - mars 25, 2013

  […] tror det här är en bättre väg framåt än att Sverige, nästan som ensamt land i Europa, skulle ta bort studieavgifterna för denna kategori studenter. För det senare finns heller inget politiskt stöd – också […]

 4. Bred politisk uppslutning om studieavgifter | P-O:s reflektioner - maj 10, 2013

  […] för utomeuropeiska studenter. Jag har tidigare förvånats över att alla fogligt tycks acceptera avgifter i förskolan, men förfasa sig över avgifter i högre utbildningen. Kan drygt en halv miljard kronor frigöras […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: